Isolering med granulat er en effektiv måde at efterisolere boliger. Når man isolerer på denne måde, så er det nemlig ikke nødvendigt at gøre de helt store indgreb på huset, og selve opgaven udføres også hurtigt.
Gevinsten ved isolering med isoleringsgranulat er ofte ret stor. Der kan eks. være mange penge at spare ved at efterisolere en dårligt isoleret hulmur. Derudover er der også en miljømæssig gevinst ved efterisolering, der kommer os alle til gode.
Hvad er granulat?
Ordet ‘granulat’ betyder egentligt bare et materiale, der er grovmalet, kornet og ensartet i form. Sukker kan eks. også være granuleret, ligesom plastik, træ og meget mere.
Ifm. isolering er isoleringsmaterialet altså findelt/malet til en størrelse og tekstur, der gør det muligt at indblæse det i hulrum og på plane overflader.
Hvilke typer isoleringsgranulat findes der?
- Mineraluld (stenuld eller glasuld): Stenuld og glasuld består af henholdsvis spundne fibre af en stenmasse og spundne fibre af en glasmasse. Fællesbetegnelse for de to er mineraluld, da begge er mineralske materialer. Mineraluld er nok det mest udbredte isoleringsmateriale. Da sten og glas ikke kan brænde, så har materialet også en brandhæmmende effekt. Når det bruges til indblæsning bliver mineraluld granuleret, men mange kender nok glasuld og stenuld som ruller eller måtter.
- Polystyrenkugler: De fleste kender nok polystyren som “flamingo”. Der bruges også betegnelsen EPS (ekspanderet polystyren). Polystyrenkugler består af granuleret flamingo, som let kan indblæses i hulmure i murstens- eller betonvægge - dette er også det eneste sted, hvor isoleringsmaterialet anvendes, da det kan udvikle giftig røg, hvis det brændes. Det er desuden meget let, så det kan let blæses omkring. Nogle gange tilsættes grafit (kulstøv) til overfladen af kuglerne, da man har opdaget, at det øger isoleringseffekten en del.
- Papirisolering: Papiruld består af cellulosefibre fremstillet af genanvendte aviser, der er granuleret og tilsat et brandhæmmende middel. Det samme middel beskytter også mod råd og svamp. Papiruld er et af de bedste produkter til lydisolering, og det er mindre miljøbelastende end mange andre produkter, da det er nemt at fremstille. Papiruld kan bruges i hulrum og på lofter, men bør ikke anvendes i hulmure, hvis muren er særligt udsat for slagregn.
- Træfiberisolering: Træfiberisolering består af fibre fra træprodukter, der overfladebehandles og blæses ind i hulrum og lægges løst på lofter. Det minder meget om papiruld i tekstur, men er lidt dyrere, og ligesom papiruld bør det kun bruges i hulrum, hvor der ikke er risiko for fugtpåvirkning.
- Perlite: Perlite er et isoleringsmateriale fremstillet af vulkansk bjergart, der importeres bl.a. fra Grækenland, Kina og USA. Granulatet er et ekspanderet isoleringsmateriale, altså vil mineralet udvide sig, når det knuses og opvarmes. Det gør, at det har en rigtigt god isoleringsevne, der ligger på niveau med mineraluld. Det findes i en variation, der er behandlet med overflademiddel, der gør det vandafvisende, og Perlite kan ikke rådne eller danne svamp. Perlite er dog ikke så miljøvenligt, da det kræver stor CO2-udledning at udvinde og transportere mineralet. Derudover skal det hulrum, der skal isoleres, være meget tæt, fordi kornene er så små, så de kan løbe ud af selv de mindste huller og revner.
Hvad er bedst?
Det er svært at sige, hvilket isoleringsmateriale er bedst. De fleste producenter vil sikkert kunne argumentere for, at netop deres isoleringsgranulat er det bedste, og det vil oftest være umuligt for både forbruger og håndværker at sige med 100% sikkerhed, at et produkt er det bedste.
En håndværkers vurdering vil dog ofte basere sig på egne erfaringer, og de erfaringer kan man sagtens tage i betragtning, når man beslutter sig.
Overordnet set er de mest populære materialer til hulmure i Danmark mineraluld og papiruld efter vores vurdering.
Hvordan isolerer man med granulat?
Isolering med granulat er en forholdsvist hurtig og skånsom opgave. Det indebærer oftest en indblæsningsmaskine, så det er typisk ikke en gør-det-selv-opgave.
Hulmure
Isolerer man en hulmur, så går opgaven ud på at isolere i et lukket hulrum mellem formur og bagmur. Skulle man isolere med ruller eller måtter, ville det kræve et ret stort indgreb i murkonstruktionen. Men med granulat behøver man kun bore ganske få huller i ydermuren (typisk i mørtelfugen når der er tale om en murstensmur), hvorigennem isoleringsgranulatet indblæses.
Hvis der allerede er isoleringsmateriale i hulmuren, der skal fjernes - eks. lecanødder - så vil man i stedet fjerne enkelte mursten med nogle meters afstand. Gennem hullet vil man kunne skrabe det gamle isoleringsmateriale ud.
Når isoleringsgranulatet er indblæst, så sætter man murstenen tilbage og tætner med ny mørtel. Mørtlen vil med tiden få samme farve som de gamle mørtelfuger.
Vægge og etageadskillelser
Ved isolering af lette ydervægge, indervægge og etageadskillelser foregår det på nogenlunde samme måde som ved ydervægge. Der indblæses isoleringsgranulat igennem et mindre hul, der efterfølgende lukkes igen.
Det er dog ikke en nær så almindelig opgave som eks. isolering af hulmure og lofter.
Den primære grund er, at det skal være muligt at komme tæt nok på med isoleringsudstyret til at kunne føre slangen hen til væggen eller gulvet, der skal isoleres.
Bor man i storbyen, så er det ofte umuligt at føre slangen langt nok op eller ind til at kunne isolere. Bor man på 5. sal, vil det f.eks. højst sandsynligt ikke være muligt.
Derudover skal hulrummet i væggen være helt lukket. Det er lette ydervægge nogle gange ikke.
Lofter
Isoleringsgranulat er en ideel løsning til loftsisolering. Isolerer man med ruller eller pladeisolering kan der nemlig ske et lille varmetab ved revnerne mellem isoleringsplader/-lag.
Men med granulat, der fordeles jævnt over hele loftsrummet uden revner eller sprækker, undgår man dette.
Når man isolerer et loft med granulat, så lægges isoleringsmaterialet løst på loftsoverfladen mellem strøerne. Her kan materialet også blæses ind og efterfølgende lægges tilrette med håndkraft.
Hvad koster isolering med granulat?
Prisen på isolering med granulat afhænger først og fremmest af opgavens omfang og art. Herudover kan der være geografiske forskelle. Typisk er de fleste byggeopgaver eksempelvis dyrere i Københavnsområdet end i Nordjylland.
Vil du gerne vide, hvad det koster at isolere med granulat, så prøv med fordel vores prisberegner her. Prisberegneren tager højde for arbejdets omfang, art og geografi og leverer et vejledende prisoverslag på din isoleringsopgave - helt gratis.